TREENINGUD

Treeningud toimuvad Tallinnas iga
teisipäev (20:00-22:00),
neljapäev (19:00-21:00),
pühapäev (19:00-21:00)
Sparta spordiklubi ruumides.
Esimene kord Spartas tasuta!

Indrek Järv
Bujinkan Shihan, 15. dan
info@bujinkan.ee
Telefon: +372 52 86 609

Kui on küsimusi, kontakteeru julgelt!
   

Eksiarvamused enesekaitse kohta

On mitmeid üldlevinud eksiarvamusi selle kohta, mida on enesekaitseks tarvis.

 

Üks niisugune on, et inimese enesekaitsevõime määravad tema kogukus ja tugevus. Selles artikliteseerias ma loodan neid väärarusaamu käsitleda ja pakkuda võimalusi, mida igaüks saab kasutada. Ma ei kirjuta siinkohal mitte sportlikust, vaid reaalsest enesekaitsest, mille eesmärk on takistada ründajat kahju tegemast. Enesekaitse esimene põhimõte on lihtne: ärge seiske seal, kus rünnak teid tabada võib. Seda on raske järgida, kui te ei tea, kuidas tema teelt pääseda. Ründaja teelt pääsemiseks peate ründejoonelt lahkuma. Rünnakut on väga raske vältida, kui teie liigute tagurpidi, aga ründaja suundub ettepoole, (mistõttu) tal on kergem liikuda ja ta on teist kiirem. Üks kõige tulusamaid rünnakuliinilt pääsemise viise on kanda keharaskus ühele jalale, pöörates samal ajal puusavööd. Liigutus tuleb teha sirge seljaga, õlad puusadega ühel joonel.

 

Järgmine harjutus aitab treenida keha korrektset liikumist. Seiske peegli ette, tõmmake piki peeglit joon ja jälgige, et teie keha kese oleks sellel joonel ning jalad õlgade laiuselt harkis. Kandke keharaskus ühelt jalalt teisele, pöörates samal ajal puusavööd. Jälgides joont peeglil näete, kuidas keha kese liigub vastavalt kolm-neli tolli (7,5 – 10 cm) joonest eemale.

 

Enamik sportlikke tegevusi nõuab pikaajalist treeningut, kuna tegevuse algusest peale peab sportlane toetuma oma lihasmälule. Kui liigutus on lihasmällu täpselt salvestatud, toimub see automaatselt, ilma sellele mõtlemata. Kähmluses pole aega mõelda/aru pidada, kõik toimub väga kiiresti. Vastupidi, kui keha liigub eelnevalt kalkuleerimata/plaanitsemata, tegutsetakse välkkiirelt. Lisaks otsustab tegevuse kiiruse vahemaa/distants. Kui teie vastase rusikas või labajalad peavad liikuma kolm jalga (91,5 cm), teie aga samal ajal vaid kolm tolli (7,5 cm), peab vastane edu saavutamiseks olema üleloomulikult kiire. Kiirus ja distants on lahutamatult seotud.

 

Lisame puusaliigutuse harjutusele veel ühe liigutuse: tooge labakäed üles umbes silmade kõrgusele, hoides küünarnukid vastu keha külgi. Pööret tehes viige küünarnukk vastu ründaja väljasirutatud käsivart või säärt. Ärge küünitage end selleks, jätke see oma keha pöördejõu teha. Kui teie säärt on kunagi tabanud küünarnukilöök, siis te teate, kui valus see on! Korralikult sooritatuna tähendab see, et teie vastane ei suuda teha uut rünnakut. Jälgige oma asendit ründaja suhtes. Paljud vastase hellad kohad on kaitsetud.

 

Ed Martin

Käesolev artikel on tõlgitud ja avalikustatud siin Ed Martin’i kirjalikul loal.


Feb 23, 2012 | Category: Artiklid | Comments: none