TREENINGUD

Treeningud toimuvad Tallinnas iga
teisipäev (20:00-22:00),
neljapäev (19:00-21:00),
pühapäev (19:00-21:00)
Sparta spordiklubi ruumides.
Esimene kord Spartas tasuta!

Indrek Järv
Bujinkan Shihan, 15. dan
info@bujinkan.ee
Telefon: +372 52 86 609

Kui on küsimusi, kontakteeru julgelt!
   

Relvad Bujinkanis

Bujinkani treeningutel kasutatakse väga paljude erinevate parameetritega ning omadustega relvi. Bujinkan Budo Taijutsu on relvadega võitlusest baaseeruv sõjakunst. Isegi ilma relvadeta võitlus toimib samadel alustel, lihtsalt siis on relvaks käed ja jalad. Allpool on väike ülevaade põhilistest relvadest, mida kasutame regulaar treeningutel.

 
 
 

槍 Yari

Yari on Jaapani oda, üks põhilisemaid ja efektiivsemaid relvi vanadel aegadel lahinguväljadel. Põhiliselt oli tegemist sirge pikema teraga pika kepi otsas. Tera oli tavaliselt mõlemalt poolt üliterav. Võib ainult kujutada ette tundeid, kui sõdalasel tuli rünnata temale suunatud üliteravate Yaridega relvastatud kolonni lahinguväljal. Yaride kepide erinevad pikkused võimaldasid sellise kolonni ees olevat teravike tihedust eriti läbimatuks teha.  Pikemalt ja detailsemalt võib lisaks lugeda Wikipediast. Tavaliselt treeningutel kasutame Roskushaku Bo otsa kinnitatud tera immiteerivat pehmet pikendust.

 
 
 

薙刀 Naginata

Naginatal on mõõgalaadne kõver tera, mis on kinnitatud pika kepi otsa. Tehnikad on erinevad Yari omast, sisaldavad rohkem mõõgale iseloomulike lõikamisi. Nagu ma olen aru saanud, siis alguses disainiti see kui algajate sõdurite relv, mis võimaldas ohutumalt distansilt mõõgamehele vastu astuda. Seejärel kujunes see ka naiste enese ja kudu kaitsemise relvaks. Pikemalt ja detailsemalt võib lisaks lugeda Wikipediast.

 
 
 

六尺棒 Rokushaku Bo

Rokushakubo

Rokushaku Bo ehk 6 shaku pikkune võitluskepp. 1 尺 Shaku = u. 30 cm. Bujinkanis õpitakse põhiliselt 九鬼神流 Kukishinden Ryū 棒術 Bojutsu tehnikaid. Samas on hästi palju lisa põhimõtteid ja tehikaid pärit ka teistest Jaapani koolkondadest. Tegemist on väga efektiivse pikema distansi relvaga.

 
 
 

杖 Jo

Jo on võitluskepp, mille pikkus on erinev sõltuvalt kookonnast. Klassikaline poes müüdava Jo pikkus on u. 4 shakut ehk 120 cm. Bujinkanis kasutame ka põhiliselt seda. Hatsumi Sensei õpetab, et sobivaim Jo pikkus on maast kaenla auku. Et kui on pikem, siis tuleb juba kasutada rohkem Bo’na, kui aga lühem, siis on sarnane rohkem Hanboga. Bujinkanis õpitakse põhiliselt 九鬼神流 Kukishinden Ryū Jojutsu tehnikaid.

 
 
 

半棒 Hanbo

Puust ja pehme treening hanbo

Hanbo ehk pool Bo’d ehk siis 3 shaku pikkune võitluskepp. Bujinkanis õpitatakse põhiliselt 九鬼神流 Kukishinden Ryū Hanbojutsu tehnikaid, aga sarnaselt kõige teistele relvadele, õpetab Hatsumi Sensei hästi palju lisaks muudest Jaapani koolkondadest. Hanbo on väga efektiivne ning ajatu relv. Seda selles mõttes, et tänapäevalgi on igapäevases kasutuses väga palju sarnaseid esemeid, mida saab kasutada täpselt nii nagu originaal Hanbo võitluskeppi (vihmavari, pesapalli kaigas, golfi kepp, jalutuskepp, kark, …).

 
 
 

刀 Katana (Biken, Tachi, Shinobigatana, Nodachi, Bokken)

Katana on nö. klassikaline samurai mõõk, natuke kergelt kõvera teraga. Bujinkanis õpitakse mitmeid erinevaid mõõgastiile ning ka erinevatel ajaperioodidel mõõkade erinevaid käsitlusi. Laias laastus jaguneb Bujinkanis mõõgaõpe kolmeks eri liigiks: Kukishinden Ryū koolkond, Togakure Ryu Ninjutsu koolkond ning Tachi. Nodachi on ülipikk (ise kuni 2 m) lahinguvälja mõõk, mis andis võimaluse kaudemalt distansilt vastasega võidelda. Shinobigatana oli Togakure ryu eri mõõtmetega (lüheb, tera u. 90 cm) nö. Ninja mõõk, mille põhiline eri disaini eesmärk oli tekitada segadust oma erinevate käitumisomaduste tõttu, et Ninja suudaks võidelda selle aegade kõige profesionaalsemat mõõgameeste vastu (Samurai). Togakure ryu Bikenjutsu on väga keeruline oamndada just oma eriliste strateegiliste tehnikate tõttu. Bokken on puust harjutusmõõk.

 
 
 

脇差 Wakizashi

ehk lühike mõõk. Pikkus oli u. 1 ja 2 shaku vahepeal. Kanti täiendavalt täispikuses mõõga kõrval või eraldi vööl. Lähivõitluse relv.

 
 
 

短刀 Tanto

Tanto ehk Jaapani nuga. Treeningutel õpime nii klassikaliste koolkondade tanto tehnikaid, kui ka sõjaväelise taustaga aga Bujinkaniga tihedalt seotud noavõitlust. Nuga on vast üks kõige olulisemaid moodsaid relvi, millega võite väljaspool dojot iga hetk kokku puutuda. Jaapani tanto pikkuseks oli tavaliselt u. 1 shaku või vähem.

 
 
 

十手 Jutte

u. 30 cm pikkune metallist võitlus relv. Üks eesmärkidest oli võidelda mõõga vastu. Oli kasutuses laialdaselt Jaapani politsei relvastuses.

 
 
 

Kusari Fundo

ehk võitluskett. Oli väga erinevate pikkustega aga tavaliselt u. 60 cm pikkune. Mõlemas või ühes otsas oli raskused. Tegemist on äärmiselt võimsa ja kiire relvaga, mida on lihtne kaasas kanda (mahub taskusse või peopesasse lihtsalt) ning mis on väga efektiivne näiteks mõõga või noa vastu. Tegemist on ka väga ohtliku relvaga iseenda jaoks, kui seda piisavalt hästi ei vallata, just oma painduvuse ja suuna muutmiste tõttu. Minu teada pole tegemist otseselt Bujinkani 9 põhikoolkonna relvaga aga Hatsumi Sensei õpetas seda ennem väga palju, kuna oli seda õppinud Masaki Ryu tolleaegse Soke käesti.

 
 
 

手裏剣 Shuriken

Shurikeni üldine tõlge (mõiste) on visketera. On olemas pulk-shurikenid (棒手裏剣 bo shuriken) ja tasapinnalised shurikenid (平手裏剣 hira shuriken). Kasutati põhiliselt lähi viske distansilt (u. kuni 3-10 m) ründava vastase peatamiseks või häirimiseks. Lähivõitluses kasutati nö. peidetud relvana, hoides shurikene löömise või haaramise ajal peos ning võimendades niimoodi tehnikaid. Tegemist pole aga üldse olnud relvadega, bo shurikenid olid ju naelad ja hira shurikenid oli naelte eemaldus/väljatõmbamise tööriistad.

 
 
 

縄 Nawa

Nawa on tõlkes nöör või köis. Nööri saab lisaks vastase otsesel kinni sidumisele (Hojojutsu) väga efektiivselt kasutada ka võitluses vastase liikumist siduva ja häiriva vahendina. Seda piisavalt oskuslikult sättides võitluse käigus jääb vastane lõpuks selle sisse lootusetult kinni. Bujinkanis on olemas ka põhimõtted kuidas kasutada nähtamatud nööri võitluses vastase liikumise takistamiseks. Ja see ei pea üldse olema nöör, vaid näiteks noa vastu on ka jope kasutatav samade põhimõtete alusel.

 
 
 

Metsubushi

Tõlkes tähendab “nägemise,silmade hävitamist”. Silmadess visatab pulber, mis raskendas vastasel tehnikaid teha või abistas üllatusmomenti kasutades põgeneda.

 
 
 

Kyoketsu Shoge

Pildil on treeningrelv aga pärisrelval on metallist sirge ja kõver tera ning ketti otsas metall rõngas. Tegemist on Togakure ryu Ninja relvaga, mis oskusliku käsitleja käes on väga efektiivne igasuguse relva vastu.

 
 
 

Kunai

Tegemist on tavalise tööriistaga, kaevamislabidas, mida Ninjad kasutasid väga efektiivselt ka relvana. Kunai on metallist, väga raske ja ei ole teravate äärtega.


Mar 15, 2012 | Category: Artiklid | Comments: none